Na poziv LAG-a NERETVA, LAG “VINODOL” je za zaposlenike i članove LAG-a organizirao studijsko putovanje “Priprema za provedbu LRS LAG-ova te PRR RH 2014.-2020. sa glavnim naglaskom na Mjeru 19 LEADER-CLLD” od 2.do 4. veljače u područje LAG-a NERETVA.
Prva stanica studijskog putovanja bila je OPG Tomo Ostojić iz Peračkog Blata gdje je vlasnik OPG-a gosp. Tomo Ostojić predstavio Podmjeru 4.2. „Potpora za ulaganje u preradu, marketing i/ili razvoj poljoprivrednih proizvoda“ i njihovu pripremu, prijavu i provedbu projekta ulaganja u pogon za preradu smokava. Na primjeru njihove prerade smokava, sudionici su saznali kako su pripremili projekt i koji su koraci u pripremi za projekte koji će se provoditi u sklopu Podmjere 4.2. Nakon toga usljedio je obilazak i razgledavanje pogona za preradu smokava te kušanja smokve i proizvoda od smokve. Gđa. Marlena Ostojić predstavila je proces branja smokve, sušenja smokve te proces izrade smokvenjaka, džema i umaka od smokava kao i energetskih pločica.
Sredstva za opremanje objekta osigurana su prijavom na nacionalni Natječaj za provedbu tipa operacije 4.2.1. iz PRR RH 2014.-2020. koji je usklađen s Mjerom 1.1.2. – Povećanje konkurentnosti prerade i marketinga poljoprivrednih proizvoda iz LRS LAG „VINODOL“ te je na taj način svim prisutnima na konkretnom primjeru pogona za preradu smokava OPG-a Tomo Ostojić predstavljena mjera iz LRS.
Sljedećeg dana na programu bio je posjet rasadniku Prud te vinariji i kušaonici vina u vlasništvu obitelji Volarević u Metkoviću. Nakon pozdrava i uvodnih riječi domaćin, ujedno i vlasnik Vinarije Volarević g. Mate Volarević te gđa. Višnja Dall’era (ispred rasadnika Prud) predstavili su Podmjeru 4.1. i 4.2. – pripremu projekata za provedbu Podmjere 19.2. na primjeru Vinarije i kušaonice Volarević te rasadnika Prud u Metkoviću (Vinogorje Komarna).
Također predstavili su nam projekte sufinancirane iz predpristupnog Programa IPARD i Nacionalnog programa pomoći sektoru vina (tzv. europska Vinska omotnica).
Nakon predavanja i rasprave uslijedio je obilazak vinarije i kušaonice te rasadnika.
Na području LAG-a „VINODOL“ nalazi se vinarija, tvrtka „Pavlomir“ d.o.o. iz Novog Vinodolskog u vlasništvu gosp. Miroslava Palinkaša, koja je također financirana iz Mjere Investicija u vinarije i marketing vina iz nacionalnog programa pomoći sektoru vina 2014. – 2018. (tzv. europska Vinska omotnica). Članovi LAG-a „VINODOL“ imali su priliku upoznati se sa sličnostima i različitostima po pitanju uzgoja vinove loze, prerade grožđa kao i same proizvodnje vina koje njeguju ove dvije obitelji.
Predstavljene podmjere i tipovi operacija usklađene su sa Mjerom 1.1.1 Povećanje konkurentnosti poljoprivredne proizvodnje i Mjerom 1.1.2 Povećanje konkurentnosti prerade i marketinga poljoprivrednih proivoda iz LRS LAG-a „VINODOL“.
Studijsko putovanje okončano je u restoranu Lopoč, smještenom nekoliko kilometara od Metkovića, na starom napoleonskom putu prema Vrgorcu u mjestu Momići, općina Kula Norinska gdje su nas ugostili predstavnici LAG-a NERETVA, na čelu s predsjednicom i voditeljicom gđom. Tomislavom Bule – Radaljac.
Nakon uvodnih riječi domaćina, voditeljica LAG-a NERETVA, gđa. Tomislava Bule – Radaljac predstavila nam je LRS LAG-a NERETVA za razdoblje 2014. – 2020. god.
Naglasak izlaganja bio je na razmjeni znanja i iskustava povodom provedbi Lokalnih razvojnih strategija LAG – ova unutar Mjere 19 Programa ruralnog razvoja RH, te pripremi za raspisivanje natječaja za područje djelovanja LAG – ova, a u okviru odabranih mjera u razvojnim strategijama, ovisno o području LAG – a.
Svi nazočni složili su se kako je pred LAG – ovima izazovan period u kojem je potrebno ojačati kapacitete kako bi provedba strategija tekla neometano, pri čemu se, kao bitnija komponenta ističe animacija lokalnog stanovništa, koji čine integralni dio strategije, a sve u svrhu što bolje apsorpcije bespovratnih sredstava.
Tom prilikom gđa. Tomislava Bule – Radaljac objasnila nam je kako je područje doline Neretve specifično po tome što je to uglavnom područje izrazito poljoprivredne proizvodnje gdje prevladavaju PG-ovi u kategoriji malih gospodarstva do 3 ha. Tek posljednjih godina se stanovništvo uz samu poljoprivredu polako odmiče prema nepoljoprivrednim djelatnostima. Tako je prilikom izrade LRS LAG-a NERETVA prvenstveni cilj bio, uz osnaženje postojeće poljoprivrede, usmjeriti ulaganja i u povećanje smještajnih kapaciteta čime bi se potakao izletnički turizam kako bi se područje doline Neretve i JLS mogle razvijati, a time i stvarati dodatni prihod poljoprivrednim gospodarstvima, omogućiti dodatno angažiranje radne snage te stvarati nova radna mjesta u nepoljoprivrednim djelatnostima.
Voditeljica LAG-a „VINODOL“ gđa. Silvana Manestar je istakla da suprotno LRS LAG-a NERETVA kojem je prvenstveni cilj usmjeriti ulaganja u unaprijeđenje turizma, specifičnost LAG-a „VINODOL“ je u tome što je jedna od ključnih gospodarskih djelatnosti na području LAG-a upravo turizam, s naglaskom na ruralni turizam te se inovativnost LRS LAG-a „VINODOL“ ogleda u činjenici da se razvoj i konkurentnost poljoprivredne proizvodnje temelji na diversifikaciji turizma (kao dominantne gospodarske djelatnosti područja) prema poljoprivrednoj proizvodnji a ne obrnuto.
Predstavnice oba LAG-a predstavile su proces usklađivanja LRS kao i akcijske i financijske planove iz LRS.
Dio rasprave odnosio se i na primjere projekata za provedbu tipa operacije 7.4.1. „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“ za kojima vlada veliki interes jedinica lokalne samouprave na području oba LAG-a.
Budući da dobra suradnja dvaju LAG-ova traje od 2014.g. kada se LAG „VINODOL“ na poziv kolega iz LAG-a NERETVE uključio u akcijsku prodaju neretvanskih mandarina „NERETVI ZA DAR“ , na kraju radnog dijela susreta zaključeno je kako je ovo samo jedan u nizu radnih sastanaka ova dva LAG –a gdje su ostvareni vrijedni kontakti, razmjenjena iskustva što predstavlja velik potencijal za buduću suradnju, kako na gospodarskom, tako i na turističkom planu.
Po završetku predavanja, rasprave i zaključaka druženje je nastavljeno u opuštenijem tonu, uz prezentaciju domaćina, vlasnik restorana Lopoč koji je sve nazočne upoznao sa turističkim programima koji se nude turistima a predstavljaju spoj razgledavanja bogate neretvanske flore i faune kao i sudjelovanje u branju tradicionalnih neretvanskih kultura – mandarina, jagoda i sl., o nakon čega je uslijedio obilazak i razgledavanje znamenitosti doline Neretve tradicionalnom autohtonom lađom.
Studijko putovanje bila je dobra prilika svim sudionicima da se kroz niz primjera dobre prakse u ruralnom području upoznaju sa spajanjem tradicionalne poljoprivredne proizvodnje sa uslužnim djelatnostima te se na taj način ostvaruje dodana vrijednost samom poljoprivrednom proizvodu i obogaćuje turistička ponuda uz jačanje turističke destinacije.
Naglasak studijskog putovanja bio je na dvije tradicionalne kulture (smokva i vinova loza) te na ruralnom turizmu, tradicionalnim kulturama i djelatnosti koje kao spoj mogu znatno ojačati područje i pružiti dodatne mogućnost razvoja.