RUŽICA VINODOLA, DRIVENIK, NOVI VINODOLSKI, 09.-16.08.2014.g.

2014-8-18_saskia_scheitz_iz_beca_ruzica_vinodola_2014(1)U Vinodolu postoji priča zabilježena prema usmenoj predaji. Priča je to o običaju koji seže u davninu, u minula stoljeća vladavine hrvatske plemićke obitelji Frankopan. Prema toj priči, po završetku berbe, u vinogradu, među beračicama birala se RUŽICA, djevojka koja je bila najljepša i majmarljivija. Ovjenčali bi je vinovom lozom i uz zvuke starinskih narodnih glazbala, na čelu povorke odveli u grad. Posljednji se put, kažu zapisivači, taj događaj zbio u XIX. stoljeću, 1880 .godine.

Na temelju te priče rekonstruirana je današnja Ružica Vinodola. Na tragu nekadašnjeg izbora Ružice osmišljene su igre za natjecanje Ružica, na tragu onodobnih sajmova osmišljena je ponuda suvremenih ekološki ili ručno izrađenih proizvoda. Na tragu starinskih oblika zabave, oslonjenih na domaća glazbala, vlastita grla o osobnu kreativnost, ponuđene su igre, glazba i ples tijekom ovih nekoliko dana. Ružica Vinodola suvremena je fešta nadahnuta vinodolskom prošlošću.

Ružica Vinodola pokazala se kao izuzetno dobro pogođen projekt koji je odmah našao svoju publiku, jer radi se o novom, interesantnom turističkom proizvodu. Interesantan je prije svega stoga što prezentiramo jedan dio naše bogate tradicije i folklora turistima, ali i domicilnom stanovništvu.

Ove godine manifestacija je po prvi put sufinancirana sredstvima EU posredstvom LOKALNE AKCIJSKE GRUPE “VINODOL”.

 LAG „VINODOL“ je na „RUŽICI VINODOLA“ bio prisutan na info pultu (štandu), gdje su svi zainteresirani mogli dobiti potrebne informacije o LAG-u „VINODOL“, njegovoj ulozi, LEADER PRISTUPU, te o mogućnostima javljanja na natječaje iz EU FONDOVA koji nam stoje na raspolaganju u programskom razdoblju 2014.-2020.godine.

Na izložbenom prostoru LAG-a „VINODOL“ nazočni su bili: Silvana Manestar – voditeljica i Marjan Baričević – stručni suradnik.

OBJAVLJEN NATJEČAJ ZA INVESTICIJE U AKVAKULTURI – NA RASPOLAGANJU JE 5 MILIJUNA EURA IZ EUROPSKOG FONDA ZA RIBARSTVO

U Narodnim novinama br. 100/14 objavljen je Natječaj za provedbu mjere 2.1. „Proizvodne investicije u akvakulturi“. Predmet potpore su ulaganja u komercijalnu proizvodnju akvatičnih organizama namijenjenih prehrani ljudi, s ciljem povećanja proizvodnje i jačanja konkurentnosti i održivosti akvakulture. Navedena mjera obuhvaća uzgoj riba i školjkaša u moru i slatkim vodama, a korisnici su pravne i fizičke osobe ovlaštenici povlastice za akvakulturu (morsku/slatkovodnu).
Sredstva javne potpore za ovu mjeru iznose 5.010.000,00 eura, a pojedinačni korisnik može tražiti potporu za prihvatljive troškove koji nisu manji od 1.500 eura. Najviši iznos potpore po korisniku iznosi 1.000.000 eura (u protuvrijednosti u kunama). Javna potpora iznosi 60% sveukupnih prihvatljivih troškova.

Natječaj je otvoren do 3. studenog 2014. godine, a sve potrebne informacije potencijalnim korisnicima ove mjere (Pravilnik, Vodič za evidenciju korisnika u ruralnom razvoju i ribarstvu – EKRRiR te Vodič za podnošenje zahtjeva pomoću elektronske aplikacije AGRONET) uskoro će biti dostupne ovdje.

Podsjetimo, Europski fond za ribarstvo je financijski instrument Europske unije namijenjen sektoru ribarstva za sedmogodišnje programsko razdoblje od 2007.-2013. Glavni cilj fonda je poboljšanje konkurentnosti sektora ribarstva te doprinos stvaranju ekološki, ekonomski i socijalno održivog ribarstva. Republika Hrvatska u ovom programskom razdoblju (u okviru Operativnog programa za ribarstvo) provodit će 4 mjere, od čega su 3 namijenjene sektoru ribarstva (mjera trajne obustave ribolova putem uništenja ribarskih plovila ili njihovom prenamjenom na djelatnosti izvan ribarstva, mjera privremene obustave ribolova te mjera proizvodnih investicija u akvakulturi) dok je jedna, u obliku tehničke pomoći, namijenjena administraciji odgovornoj za upravljanje i kontrolu provedbe Operativnog programa (Uprava ribarstva pri Ministarstvu poljoprivrede).
Obzirom da je RH pristupila EU dana 1. srpnja 2013. godine, provedba i sufinanciranje mjera koje Operativni program za ribarstvo predviđa u okviru sadašnjeg programskog razdoblja odnose se na 2013. godinu, s provedbenim periodom tijekom 2014. i 2015. godine.