RAZMJENA ZNANJA I ISKUSTAVA – BUSYBEE WORKSHOP

RAZMJENA ZNANJA I ISKUSTAVA – BUSYBEE WORKSHOP

Lokalna akcijska grupa „VINODOL“ provodi međuteritorijalni partnerski projekt naziva „BusyBee Workshop“ koji okuplja pet hrvatskih LAG-ova (LAG Bilogora-Papuk, LAG Papuk, LAG Virovitički prsten, LAG „VINODOL“ i LAG Lika). Projekt govori o vrijednostima ruralnog područja te promovira lokalne poljoprivredne proizvode u sklopu gastro ponude, ljepotu i očuvanost područja te tradiciju kao elemente turističkog potencijala područja. Cilj projekta je postići da ruralna područja postanu konkurentna i da na najbolji način iskoriste svoje prednosti.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 840.750,00 HRK a projekt se financira iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske 2014.-2020., Podmjere 19.3. “Priprema i provedba aktivnosti suradnje LAG-a“,            unutar Mjere 19. »Potpora lokalnom razvoju u okviru inicijative LEADER«.

U sklopu projekta održano je trodnevno studijsko putovanje (8. – 10.4.2022.g.) na čijim su događanjima sudjelovali članovi i predstavnici svih LAG-ova partnera. Na događanjima je sudjelovalo gotovo 100 sudionika iz različitih sektora (poljoprivrednici, JLS, institucije, razvojne agencije, udruge i ostali gospodarstvenici vezani uz poljoprivrednu proizvodnju).

Događanje je započelo posjetom području LAG-a Papuk, gdje je u Orahovici održana prezentacija orahovačkih vina i predstavljanje vina lokalnih vinara, te obilaskom prirodnih, povijesnih, kulturnih i gospodarskih znamenitosti Orahovice.

Na području LAG-a “Virovitički prsten”, u Vukosavljevici (Općina Špišić Bukovica) održana je radionica o poboljšanju prodaje i promocije lokalnih poljoprivrednih proizvoda i nastupu na tržištu. Radionica je održana u Podrumu Vineda gdje se detaljnije pojasnio proces proizvodnje, postupak brendiranja te utjecaj brendiranja i promocije na povećanje prodaje lokalnih poljoprivrednih proizvoda na domaćem i inozemnom tržištu.

Tijekom drugog i trećeg dana, na području LAG-a Bilogora – Papuk, u Daruvaru održano je pet stručnih predavanja: Održivi razvoj ruralnog prostora; Specifičnosti ruralnog turizma s naglaskom na poboljšanje kvalitete usluge turizma na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima; Poboljšanje održivosti i konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava; Inovativne tehnologije i održiva poljoprivreda sa naglaskom na  ekološki uzgoj, preradu i plasman proizvoda i Proizvodnja sira i prerada mlijeka na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu.

U centru Daruvara u sklopu događanja organiziran je sajam lokalnih poljoprivrednih proizvoda na kojemu su se predstavili  proizvođači LAG partnera.

Putem studijskih putovanja sudionici upoznaju običaje, kulturu, znamenitosti i gastronomiju svih krajeva Hrvatske.

Projektom se planira posjet području LAG-a Lika dok će projekt završiti događanjima na području  LAG-a „VINODOL“.