USPJEŠNO ZAVRŠEN 1. LAG WEEKEND ADVENT

Advent u Crikvenici13.i 14. prosinca 2014. g., LAG “Vinodol” bio je organizator 1. LAG Weekend Adventa u Crikvenici 2014.g., u sklopu kojega se održao i radni sastanak LAG-ova (lokalnih akcijskih grupa) iz cijele Hrvatske.

Izložbeno/prodajni sajam na kojem je bilo 25 izlagača, uglavnom OPG-ovi i udruge, organiziran je u svrhu promidžbe autohtonih i prigodnih proizvoda.

Izlagači su došli iz Rijeke, Viškova, domaći (Općina Vinodolska,Novi Vinodolski, Crikvenica,), Kastva, Veprinca i Plešivice.

Proizvodi koji su se mogu vidjeti i kupiti: med i proizvodi od meda, filcane vune, suveniri od EKO materijala, delicije slatke i slane, kolači, domaće jabuke, sok i ocat od jabuka, Božićni ukrasi, ručno rađen nakit, prirodna kozmetika, vino, čvarci…

LAG “Vinodol”  je građanima podijelio Božićnu pšenicu (cca 500 kom).

U popodnevnim satima održan je radni sastanak u hotelu „Marina“, na temu razmjene iskustava LAG-ova o stanju provedbe LEADER Programa RH kao i razmatranja mogućnosti buduće suradnje među LAG-ovima.

Pored radnog sastanka održano je i predavanje „ Ruralni turizam kroz LEADER  – pokretač održivog razvoja“, uz predstavljanje primjera dobre prakse sa područja LAG-a „VINODOL“, kao i „Mogućnosti financiranja projekata iz EU fondova putem Mjere 6 Programa ruralnog razvoja RH 2014-20.“

Završno, predstavnike LAG-ova upoznalo se sa „On-going evaluacijom IPARD Programa 2012. -2014.“ od strane konzultantske tvrtke Centumpercent i Cornuejols Consultants iz Francuske koji  će u narednom periodu raditi procijene kvalitete, učinkovitosti i djelotvornosti provedbe IPARD Programa  u svrhu unaprijeđenja sustava u novom programskom razdoblju.

Nakon  radnog dijela, LAG-ovi su primljeni u obilazak i degustaciju vinarije Pavlomir d.o.o. te sutradan u pržionici kave Milman d.o.o. kao jednima od primjera dobre poduzetničke prakse iz našeg područja.