OBJAVLJEN JAVNI POZIV MINISTARSTVA TURIZMA “KONKURENTNOST TURISTIČKOG GOSPODARSTVA”

Ministarstvo turizma objavilo je javni poziv za kandidiranje projekata  ”Konkurentnost turističkog gospodarstva, kroz koji će  s ukupno 26,65 milijuna kuna sufinancirati projekte usmjerene na obogaćivanja turističke ponude, stvaranje inovativnih turističkih proizvoda, povećanja zaposlenosti, umrežavanje pružatelja usluga u turističke klastere te projekte unapređenja međunarodne turističke prepoznatljivosti. Također, po prvi je puta omogućeno sufinanciranje izgradnje bazena i u domaćinstvima (iznajmljivači u privatnom smještaju) te sufinanciranje trogodišnjeg članstva u prestižnim međunarodnim brendovima za smještajne i ugostiteljske objekte.

 

Program poticanja konkurentnosti turističkog gospodarstva objavljen je  ove godine ranije  da bi poduzetnici mogli realizirati projekte i prije početka turističke sezone, što je izuzetno važno za kvalitetnu i pravovremenu pripremu. Program je zapravo paket mjera široke namjene, usmjeren na dizanje kvalitete turističkih proizvoda i usluga u destinacijama, a sve s ciljem jačanja prepoznatljivosti i konkurentnosti turizma Republike Hrvatske u svjetskim okvirima. Aktivnosti koje će se  podupirati  su raznolike, od povećanja standarda smještajnih objekata i izgradnje dodatnih sadržaja, primjerice bazena u apartmanima i kućama za odmor, do povećanja energetske učinkovitosti, pripreme dokumentacije za financiranje iz EU fondova i financiranja članarina u svjetskim asocijacijama.

Kroz Mjeru A,  Ministarstvo turizma će između ostaloga, podupirati izgradnju bazena u hotelima, kampovima, seljačkim domaćinstvima te po prvi puta u privatnim apartmanima, kućama za odmor i sobama. Također, Mjera A usmjerena je na ulaganje u realizaciju tematskog definiranja hotela (npr. Business, Congress, Family, Spa), poboljšanje uvjeta za osobe sa invaliditetom, ulaganje u uređenje izletišta, kušaonica i vinotočja, povećanje energetske učinkovitosti, udruživanje privatnih iznajmljivača u zadruge.

Kroz Mjeru B poticat će se razvoj posebnih oblika turizma, između ostaloga projekti usmjereni na aktiviranje planinarskih domova te uređenje i prenamjenu napuštenih škola i drugih objekata za potrebe turizma, ulaganje u odmorišta za bicikliste, bike&bed smještaj, zabavne i tematske parkove te dovršetak izgradnje novih, odnosno obnovu ili rekonstrukciju postojećih manjih turističkih brodova s elementima tradicijske gradnje.

Mjerom C sufinancirat će se priprema projektne dokumentacije novih investicija malog i srednjeg poduzetništva u turizmu, vezanih uz razvoj novih i inovativnih turističkih proizvoda, među koje spada studija izvodljivosti, tehnička projektna dokumentacija, aktivnosti vezane za lokacijsku i/ili građevinsku dozvolu, aktivnosti vezane za procjenu utjecaja na okoliš.

Mjerom D će se sufinancirati članarine u prestižnim međunarodnim asocijacijama smještajnih ugostiteljskih objekata za prve tri godine članstva i to s maksimalno 200 tisuća kuna.

Prijave projekata primaju se on line, od 28. veljače, na propisanom obrascu zahtjeva dostupnom na web stranicama Ministarstva turizma. Prijave projekata primaju se do 15. travnja 2014. godine, a više informacija o uvjetima javnog poziva može se vidjeti od 28. veljače na web stranicama Ministarstva turizma.