ZAVRŠETAK PROJEKTA BUSYBEE WORKSHOP

LAG “VINODOL” je u razdoblju od 16.-18.09.2022.g. bio domaćin trodnevnog događanja u sklopu projekta suradnje BusyBee Workshop te je ugostio stotinjak sudionika s područja LAG-ova “Lika”, “Papuk”, “Bilogora-Papuk”, “Virovitički prsten” te “VINODOL”.

LAG “VINODOL” jedan je od partnera u projektu suradnje BusyBee Workshop kojemu je cilj potaknuti razvoj agroturizma na LAG područjima te poboljšati i promovirati ponudu domaćih lokalnih proizvoda u sklopu turističke ponude, kao i razmjena iskustava lokalnih akcijskih grupa u stvaranju prepoznatljivosti ruralnog područja.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 840.750,00 HRK, projekt se financira iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske 2014.-2020., Podmjere 19.3. “Priprema i provedba aktivnosti suradnje LAG-a“, unutar Mjere 19. »Potpora lokalnom razvoju u okviru inicijative LEADER« a provode ga LAG “VINODOL”, LAG „Bilogora – Papuk“, LAG “Papuk”, LAG „Virovitički prsten“ i LAG „Lika“.

Na ovom trodnevnom događanju sudjelovali su predstavnici LAG-ova partnera, Primorsko – goranske županije, JLS-ova, turističkih zajednica i poljoprivredni proizvođači, a program je osim edukativnih radionica i predavanja obuhvaćao i terenske obilaske primjera dobre prakse.

Događanje je započelo u Marini Novi gdje su prvog dana održane stručne prezentacije i radionice: “Prezentacija rada LAG-a “VINODOL”, “Prezentacija rada županijskog Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ i Primorsko-goranske Kašetice”, radionica “Pčele, med, ljudi i budućnost” i radionica “Povezivanje lokalnih poljoprivrednih proizvođača, promocija i distribucija poljoprivrednih proizvoda”.

U popodnevnom dijelu organiziran je posjet Etno hotelskom selu Balatura (Tribalj) kao primjeru dobre prakse razvoja turizma na ruralnom području.

Drugoga dana u prijepodnevnim satima održani su terenski obilasci primjera dobre prakse: Bakarskih prezida (Praputnjak), Pčelarstva Apitrade (Hreljin) i Vinske kuće Pavlomir (Novi Vinodolski).

U završnom dijelu događanja održana je prezentacija “Ruralnog turizma u Vinodolu – pokretač održivog razvoja” i radionica “Autohtone vinske sorte Kvarnera”.

Događanje na području LAG-a “VINODOL” bilo je ujedno i posljednje događanje u sklopu projekta suradnje BusyBee Workshop.