RADNI SUSRET LAG-ova, PLEŠIVICA, 10.6.2016.g.

20160610_182051Na poziv Udruge Ruralno srce Plešivice, predstavnici LAG-a “VINODOL” i LAG SAVA  su 10.6.2016.g. boravili na Plešivici. Ideja za susretom na području Plešivice nastala je prilikom izlaganja članova Udruge Ruralno srce Plešivice na Adventskom sajmu autohtonih proizvoda u Crikvenici  organiziranom od strane  LAG-a “VINODOL”.

Cilj radnog susreta bio je da se u prijateljskom okruženju razmijene iskustva, ostvare kontakti i zainteresiranima predstavi Program ruralnog razvoja RH 2014.-2020., i mogućnosti prijavljivanja na natječaje kako bi se iskoristila EU sredstva.

Voditeljica LAG-a “VINODOL”  Silvana Manestar prezentirala je Mjere ruralnog razvoja, izabrane za poljoprivrednike.  Najviše zainteresiranih poljoprivrednika bilo je iz sektora vinogradarstva i vinarstva, budući da je Plešivički kraj nadaleko poznat po vinima. Također, želja prisutnih je ulaganje u razvoj i diversifikaciju poljoprivrednih gospodarstava u smjeru turizma, te im je u tu svrhu prezentirana Mjera 6 PRR, te Mjere koje raspisuje Ministarstvo turizma.

Domaćini ovog susreta bili su Udruga Ruralno srce i Restoran Karlo na Plešivici, koji su uložili značajan trud u ulozi domaćina susreta i time pokazali svoj kapacitet aktivnog i organiziranog civilnog društva, kojem je glavni cilj ruralni razvoj.

LAG SAVA je novije osnovan LAG, te su predstavnici LAG-a “VINODOL” nesebično ponudili suradnju i pomoć, te razmijenili vlastita iskustva s voditeljicom LAG-a SAVA Majom Čičko.

Članovi Udruge Ruralno srce Plešivice predstavili su svoj rad u zajednici, te upoznali prisutne s tradicijskom baštinom Plešivičkog kraja, proizvodima i gastronomijom, te tradicijom bavljenja poljoprivredom, posebice vinogradarstvom i vinarstvom.