PREZENTIRANI PROJEKTI IZ LOKALNE RAZVOJNE STRATEGIJE LAG-A „VINODOL“

ruralni2Cilj djelovanja Lokalne akcijske grupe (LAG) je pomoći ljudima, udrugama, poduzećima i ostalim subjektima u ruralnim područjima da ocjene potencijal svojeg područja, te da se potakne provedba integriranih i kvalitetnih strategija održivog razvoja. Putem Lokalne akcijske grupe cilj je povezati ljude na lokalnoj razini, kako bi razmjenjivali svoja iskustva i informacije, te kako bi predlagali projekte i aktivnosti, a sve s ciljem ruralnog razvoja. Prioriteti razvoja su turizam, obrtništvo, trgovina, poljoprivreda i ribarstvo, te industrija.

Kako bi se prezentitrali projekti Lag-a „Vinodol“ koji su uključeni i u Lokalnoj razvojnoj strategiji, na inicijativu predsjedinka Lag-a i direktora Poduzetničkog centra „Vinodol“ d.o.o.  Ivice Jerčinovića, dana 02.09.2013.  delegacija iz PGŽ-a predvođena dožupanom Petrom Mamulom  posjetila je Vinodol. U pratnji domaćina, načelnika  Vinodolske općine Ivice Crnića, predsjednika LAG-a Vinodol, Ivice Jerčinovića u posjet Vinodolu krenuli su i savjetnik za poljoprivredu  Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije , Mladen Brajan, direktorica konzultantske kuće „ Centum-percent“ Tatjana Malečić Pezelj, predsjednica LAG-a Terra Liburnija, Anđela Cvjetković te Doris Sošić, stručna suradnica u Regionalnoj razvojnoj agenciji Porin.

Prvi projekat koju je delegacija posjetila bila je ruralna vila „ Villa Vallis“ u Bribiru, u vlasništvu obitelji Fuchs. Vila nudi  smještaj za 6-8 osoba, dva bazena,3000 kvadrata okućnice na kojoj je posađeno 200 trsa Vinodolske žlahtine i 40 maslina. Novi projekat obitelj Fuchs je obnova stare ruševine od 150 kvadrata u sklopu koje bi se također  posadilo još 200 trsa grožđa te također izgradio još jedan bazen.

Sljedeći projekt bila je maslenik gospođe Ruže Kršul, maslinik zasađen pred pet godina. Plan je pretvoriti ruševnu uz maslinike u kušaonicu maslinovog ulja i agroturizam.Projekt se nalazi na popisu Lokalne razvojne strategije „Vinodola“, a što uključuje i povoljne uvijete financiranja.

Delegacija je obišla i poznatu vinariju „Pavlomir“ d.o.o. vlasnika Miroslava Palinkaša, koji ima namjeru izgraditi kušaonicu vina,a delegati su posjetili i poznati „Studec“

Dožupan Petar Mamula koji je zajedno radio na razvoju LAG-ova u PGŽ sa predsjednikom LAG-a Vindol, Ivicom Jerčinovićem izrazio je veliko zadovoljstvo vinodolskom vizijom.