RUŽICA VINODOLA, DRIVENIK, NOVI VINODOLSKI, 09.-16.08.2014.g.

2014-8-18_saskia_scheitz_iz_beca_ruzica_vinodola_2014(1)U Vinodolu postoji priča zabilježena prema usmenoj predaji. Priča je to o običaju koji seže u davninu, u minula stoljeća vladavine hrvatske plemićke obitelji Frankopan. Prema toj priči, po završetku berbe, u vinogradu, među beračicama birala se RUŽICA, djevojka koja je bila najljepša i majmarljivija. Ovjenčali bi je vinovom lozom i uz zvuke starinskih narodnih glazbala, na čelu povorke odveli u grad. Posljednji se put, kažu zapisivači, taj događaj zbio u XIX. stoljeću, 1880 .godine.

Na temelju te priče rekonstruirana je današnja Ružica Vinodola. Na tragu nekadašnjeg izbora Ružice osmišljene su igre za natjecanje Ružica, na tragu onodobnih sajmova osmišljena je ponuda suvremenih ekološki ili ručno izrađenih proizvoda. Na tragu starinskih oblika zabave, oslonjenih na domaća glazbala, vlastita grla o osobnu kreativnost, ponuđene su igre, glazba i ples tijekom ovih nekoliko dana. Ružica Vinodola suvremena je fešta nadahnuta vinodolskom prošlošću.

Ružica Vinodola pokazala se kao izuzetno dobro pogođen projekt koji je odmah našao svoju publiku, jer radi se o novom, interesantnom turističkom proizvodu. Interesantan je prije svega stoga što prezentiramo jedan dio naše bogate tradicije i folklora turistima, ali i domicilnom stanovništvu.

Ove godine manifestacija je po prvi put sufinancirana sredstvima EU posredstvom LOKALNE AKCIJSKE GRUPE “VINODOL”.

 LAG „VINODOL“ je na „RUŽICI VINODOLA“ bio prisutan na info pultu (štandu), gdje su svi zainteresirani mogli dobiti potrebne informacije o LAG-u „VINODOL“, njegovoj ulozi, LEADER PRISTUPU, te o mogućnostima javljanja na natječaje iz EU FONDOVA koji nam stoje na raspolaganju u programskom razdoblju 2014.-2020.godine.

Na izložbenom prostoru LAG-a „VINODOL“ nazočni su bili: Silvana Manestar – voditeljica i Marjan Baričević – stručni suradnik.